A Krisztus Szeretete Egyház Szigetvári Gyülekezete 2009. június
Szigetvári Örömhírlevél

A 2009. júniusi örömhírlevél letöltése

Fogamzásgátlás és családtervezés

Előszó

Kedves olvasóink! Bizonyára megszokták, hogy kis hírleveleink meglehetősen tartalmas tanításokat, és nagy mennyiségű információt tartalmaznak bibliai tárgyakban. Ez a mostani kiadás kicsit más. Az előző számban - ami nagyon régen, a múlt év végén jelent meg - az abortuszról volt szó, és arról, hogy minden abortusz tulajdonképpen nem más, mint egy emberi lény szándékos elpusztítása. Tudom, sokan nem gondolnak erre így, ám gyakorlatilag ez a helyzet.
Az akkori szám talán sok olvasóban felébresztette a vágyat arra, hogy felelősebb szexuális életet éljen, és a rendszeres nemi élet mellett olyan módon védje ki a nem kívánt terhességet, ami nem jár emberélet kioltásával. Barátom, Szalai Bálint állította össze azt a cikket, mely egyszerűen és világosan tükrözi gyülekezetünk álláspontját ebben a témában.
Nagy hiányossága azonban, hogy nem nyújt alternatívát. Ezen segítendő megkértem Bálintot, hogy írjon egy cikket, ami összegyűjti azokat a módszereket, melyeket jó szívvel ajánlhatunk minden nemi életet élő házaspárnak: elég biztonságos fogamzásgátlást nyújtanak, és nem abortívak.
Bálint tovább adta a labdát egy olyan szakembernek, aki méltán nyilatkozhat tudományos pontossággal, és egy szakértő megbízhatóságával ebben a témában. Dr. Hegedüs Attila, gyógyszerész barátunk vállalta a feladatot, és rengeteg kutatási munkával, sokat áldozott szabad idejéből azért, hogy a kedves olvasó az alábbi összegzést a kezében tarthassa.
Mint ahogy azt ő is említeni fogja - a gyógyszergyártók, és egyéb kutatói körök anyagi érdekei miatt - elég nehéz megbízható adatokhoz jutni e tárgyban. Attila is megdöbbent, mennyi marketing ízű, és hiányos adat található ezen a téren a médiában. A több hónapos munka azonban meghozta a gyümölcsét, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki természetes családtervezési módszerekkel kíván védekezni a nem tervezett terhesség ellen.

Azoknak, akik még, vagy már nem tartoznak ebbe a körbe is hasznos olvasmány, mert részt vehetnek annak meggyőződéses ajánlásában, és továbbadásában. A cikk meglehet ősen világosan fogalmaz bizonyos részletek leírásában ezért továbbolvasását felnőtt olvasóinknak ajánljuk.

Bozsogi Tibor, szerkesztő

Bevezető

Előző számunkban az abortusz szörnyű számadataival és veszélyeivel foglalkoztunk. Említés esett néhány fogamzásgátlónak nevezett, de valójában abortív módszerr ől is. Ebben a cikkben szeretnénk sorra venni minden fogamzásszabályozási módszert és véleményezni azokat. Szeretnénk továbbá segíteni minden szexuális életet élő házaspárnak, a számukra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Az abortív módszerek

A legfontosabb, hogy a fogamzásgátló módszer valóban fogamzásgátló legyen. Ugyanis, a petesejt és a hímivarsejt egyesülésekor egy olyan új élet jön létre, amely minden információt tartalmaz a kifejlődéséhez, csupán növekednie kell. Minden megfoganó emberélet egyedi és megismételhetetlen. Soha többé nem lesz még egyszer ugyanolyan ember, ahogy belőlünk is csak egy van. Azt is mondhatjuk: egytől-egyig pótolhatatlanok vagyunk. A módszerek, melyek nem a fogamzást gátolják meg, hanem a megfogant embrió beágyazódását akadályozzák, nem tekinthetők fogamzásgátlónak, hanem gyakorlatilag abortuszt okoznak: megölik a magzatot. Ha nem úgy tekintenénk a magzatra, mint különálló életre, csak azért, mert olyan kicsi, akkor az egysejtűek rendszertani törzsébe tartozó fajokat sem nevezhetnénk élőlényeknek. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a papucsállatka egy élőlény, pedig méreteiben megegyezik egy petesejt méretével.
Először nézzük meg, melyek ezek a - tévesen fogamzásgátlónak nevezett - módszerek!

A spirál vagy IUD (Intra Uterine Device)

A spirál vagy hurok tulajdonképpen egy kisméretű idegen tárgy, ami gyulladáshoz hasonló állapotot hoz létre a méhben, ezért ott nem tud beágyazódni a petesejt. A készülék egyáltalán nem veszélytelen. Igen komoly szövődményei lehetnek, például: hajlamosít petevezeték vagy petefészek-gyulladásra, vérzést, kismedencei fertőzést és méh átfúródást okozhat. Ezek miatt a nő akár meddővé is válhat. A méhen kívüli terhesség is gyakoribb a spirált használó nőknél. Valamint igen sokszor észlelhető a menstruációtól független vérszivárgás a ciklus során.

A hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás is lehet abortív, ami sokaknak bizonyára meglepően hangzik. Ahhoz, hogy ezt megértsük, ismernünk kell hogyan hatnak ezek a kémiai vegyületek. Ide tartoznak tehát nemcsak a tabletták, hanem a hüvelygyűrű, a hormonális tapasz, a bőr alá beültethető implantátumok és az ún. depoinjekciók is - melyekből 2-3 havonta kell egy injekció.
A bennük található szintetikus hormonok gátolják az agyalapi mirigy azon hormonjainak termelését, amelyek a női nemi ciklust és azon összetett változásait irányítják, így három módon fejtik ki hatásukat:
1. Megakadályozzák az ovulációt (a petesejt érését és kilökődését).
2. A méhnyak nyákot sűrűbbé teszik, így a spermiumok nem képesek bejutni a méhbe és megtermékenyíteni a petesejtet.
3. Elvékonyítják a méh nyálkahártyáját. Mivel a méh nyálkahártyájának megvastagodásához szükség van a természetes hormonokra, így ezek hiányában vékony marad.
Sajnos egyik hatás sem tökéletes. Főleg az újabb, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlóknál fordul elő igen gyakran peteérés.
Abban az esetben tehát, ha egy petesejt véletlenül mégis megérik, és a spermiumok mégis átjutnak a sűrűbb nyákon, létrejöhet a megtermékenyülés. Ezek után szintén abortusz történik, hiszen a megtermékenyített petesejt képtelen megtapadni az elvékonyodott méh nyálkahártyáján. Lelkiismereti okokból tehát ez a módszer is kerülendő. Emellett számos mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, epehólyag-gyulladás, trombózis, sárgaság, migrén, fáradtság, depresszió, hangulatváltozás, nemi vágy csökkenése, mellfeszülés, súlygyarapodás, hüvelygombásodás. Érdekes, hogy vannak mellékhatások, mint például a depresszió, a kimerültség, a nyugtalanság, a fejfájás vagy a libidó csökkenése, melyek függetlenek a készítmény hormontartalmától.
A szakirodalom szerint ajánlott 2 évente 3-4 hónap szünetet tartani szedésükben, ezt azonban sokan nem tartják be. Sajnos manapság az is nagy probléma, hogy vannak nőgyógyászok, akik orvosi vizsgálat és vérvétel nélkül írják fel a fogamzásgátló tablettákat már az első alkalommal. Ez elől mindenképp zárkózzunk el, mert az orvos által így esetlegesen rosszul választott gyógyszernek súlyos, akár maradandó mellékhatásai is lehetnek.
Előfordulhat, hogy nehezen esik teherbe valaki az orális fogamzásgátló szedésének felfüggesztése után, vagy nehezen áll be a menstruációs ciklus. Egy nagyon friss, 2008-as tanulmány szerint, az abbahagyás után 3 hónappal, körülbelül a nőknek csupán fele képes megtermékenyülni. 12 hónap eltelte után 81%, a 13. hónaptól pedig 85%. Ez nem jelenti azt, hogy a maradék 15% a hormonális fogamzásgátlás miatt lett meddő, mert lehet hogy előtte is az volt. Ami miatt azonban ezt fontosnak tartottam megemlíteni az az, hogy abbahagyás után 1 éven belül semmiképpen se szedjünk újabb hormon tartalmú készítményeket, amikkel az ovulációt próbálják meg beindítani, mert lehet hogy teljesen felesleges. Mégis van rá példa, hogy 3-4 hónap után felírják, mert nem jön össze a baba.

Az esemény utáni tabletta

Ezt a módszert "sürgősségi fogamzásgátlásnak" is szokták nevezni, az elnevezés azonban itt is megtévesztő lehet. Hatásmechanizmusát tekintve ugyanazon a három ponton fejti ki hatását, mint a hormonális fogamzásgátló készítmények, így szintén lehet abortív. A különbség csak annyi, hogy a benne található hormon mennyisége mintegy 10-15-szöröse a többi hormonális készítmény hormontartalmához képest, ebből következik, hogy a fellépő mellékhatások súlyosabbak és gyakoribbak. A legjellemzőbbek: hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, fejfájás, szédülés, alhasi fájdalom, emlőfeszülés, menstruációs vérzés zavara.
Összefoglalva: legyen szó akár egy idegen test elhelyezéséről a méhen belül, akár szintetikus vegyületek használatáról, mindegyik egyértelm űen egy természetellenes beavatkozás szervezetünk működésébe. Mai pénzközpontú világunk által vezérelt média hatására a társadalom túlgyógyszerezetté vált. Egyre könnyebben fogadjuk el azt, hogy egy problémára gyógyszer a legjobb megoldás. Nem biztos, hogy csak azért, mert egy módszer nagyon elterjedt, a legjobb védekezési lehetőség.

A Pearl-index

Mielőtt tovább mennénk, tisztázzunk egy fogalmat, amellyel a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát jellemezzük. Ez a Pearl-index. A szám azt mutatja, hogy az adott módszert, egy éven keresztül használó 100 nő közül, hányan estek teherbe. Ez a szám azonban akkor sem 100, ha semmilyen módon nincs védekezés. Ha 1 éven keresztül 100 nő semmiféle fogamzásgátló módszert sem használ, akkor átlagosan 85 lesz állapotos. Ilyen módon tehát egy 50-es Pearl-index azt jelenti, hogy 100, egy éven át rendszeresen nemi életet élő hölgyből ötven esett teherbe az adott módszer használata mellett. Ezzel jellemezhető egy-egy fogamzásgátló módszer hatékonysága.

Most nézzünk meg néhány alapszabályt a fogamzásgátlással kapcsolatban:

I. Nem létezik 100%-os hatékonyságú fogamzásgátló módszer. Ez meglepő lehet, de valóban, még a műtéti meddővé tétel sem 100%-os. Ugyanakkor még a viszonylag kis hatékonyságú módszereknek - mint például a megszakított közösülésnek - is lehet létjogosultsága.

II. Minden házaspárnak a számukra legmegfelelőbb módszert kell választani. A fogamzásgátlás megválasztásakor mindenekel őtt az egészségi állapotra kell figyelemmel lenni. Vannak betegségek, amelyek eleve kizárják bizonyos módszerek, például fogamzásgátló tabletta alkalmazását. Meghatározó lehet az életkor és a szeretkezés gyakorisága is.

III. Mindegyik módszer használatát meg kell tanulni. A különböző fogamzásgátló módszerek használata mellett bekövetkező nem tervezett terhességek okainak elemzése során, csaknem mindig alkalmazásbeli hibákra derült fény. Ezeket a későbbi számadatokból látni fogjuk.
Vannak olyan módszerek, melyek sokkal biztonságosabbak, mint gondolták, de használatuk kellő körültekintést vagy sokszor tanulást igényel.
Ezek után vegyük sorra, a valóban fogamzásgátló módszereket!

Általánosan használt módszerek

Megszakított közösülés (Coitus interruptus)

Ilyenkor a férfi még a magömlés előtt kiveszi péniszét a nő hüvelyéből. Ez egy igen megbízhatatlan módszer, több okból is. Egyik, hogy nemcsak a magömléskor távozhatnak spermiumok, hanem már a férfi előváladékában is megtalálhatóak. A másik, hogy a legtöbb férfi nem képes pontosan megállapítani mikor is van az a pont, és ezért nem tudja idejében megszakítani az aktust. Sok férfi küszködik korai magömléssel, ami így még jobban megnehezíti a dolgot. A módszer Pearl-indexe csak 38 körül van általános használat mellett, az említett hibalehetőségek miatt. Három gyakorlati dologgal növelhetjük a módszer biztonságát. Az elsőt nem kívánom részletezni - hiszen erről több könyv is íródott már -, de a férfi képes megtanulni, hogy magömlését visszatartsa, ehhez azonban rengeteg gyakorlásra és a PCizom edzésére van szükség. Ezt az izmot a vizelet visszatartására használjuk, de szerepet játszik mind a férfi, mind a női orgazmusban is. Akit jobban érdekel a téma, keressen férfi multiorgazmusról szóló cikkeket, könyveket, melyekből még az ejakulációt is megtanulhatja különválasztani az orgazmustól.
A másik dolog, amit jó betartani, hogy ne közvetlen a magömlés előtt szakítsuk meg az aktust, hanem valamivel előbb.
A harmadikat, bár meglehet, egyértelműen hangzik, mégis tisztázni kell, mert sok esetben a párok megkérdezésekor kiderült, ezt rontották el. Ügyelni kell arra, hogy az ejakuláció a hüvelytől távol történjék, és magömlés után a sperma, semmilyen módon ne kerüljön a hüvelybe. Ez könnyen megtörténhet utána kézzel, illetve egy második aktus megkezdésével. Ilyenkor a férfi húgycsövében már marad akkora mennyiség, ami elegendő lehet a megtermékenyítéshez.
A szabályokat tökéletesen betartva a Pearlindex akár 8-ra is csökkenthető. Nagy előnye, hogy semmiféle segédeszközt nem igényel és nincs egészségkárosító hatása sem. Hosszú távú, állandó alkalmazása azonban megfoszt bennünket a közös orgazmus csodálatos élményétől, és egyesek szerint lelkileg sincs jó hatással a kapcsolatra.
A hibaforrások kiküszöbölésének nehézségei miatt senkinek sem ajánljuk, jó módszer lehet azonban kombinációban, amiről a későbbiekben ejtünk szót.

Kimosakodás

A nő az aktus után zuhanyrózsával, bő langyos vízzel kiöblíti a hüvelyét. Fogamzásgátlásra önmagában egyáltalán nem ajánlható módszer, mivel Pearl-indexe 40 körüli. Hatásfokát növelni lehet a kimosakodás utáni tejsavas, esetleg híg ecetsavas, citromsavas irrigálással, ugyanis a spermiumok savas közegben hamar elpusztulnak. A semminél azonban ez a módszer is többet ér, ha mondjuk elszakadt az óvszer vagy nem sikerült megszakítani időben a közösülést.

Helyi fogamzásgátlók

Lehetnek habok, kúpok, krémek, szivacsok. Sajnos itt elég szomorú dologgal kell szembesülnünk. A termékek gyártói sokkal biztonságosabbnak állítják be készítményeiket, mint amilyenek valójában. A gyártók által megadott Pearl-index 0,7-7 között van.
Független vizsgálatok azonban jóval rosszabb eredményt mutatnak. Nyilván ennél a módszernél is vannak szabályok az alkalmazással kapcsolatban, amiket be kell tartanunk, ezeket a használati utasításban megtaláljuk.
Általános használat mellett a valódi Pearl-index 29, ami tökéletes alkalmazással is csak 18-ra csökkenthető. A spermicid (spermaölő) anyaggal átitatott szivacsok valamivel biztonságosabbak a többinél, ezek azonban kényelmetlenek lehetnek. Elmondhatjuk, hogy a helyi fogamzásgátlók önmagukban nem alkalmasak fogamzásgátlásra.

Pesszárium (diafragma), méhszájsapka

Egy pontban említjük őket, mert ugyanúgy hatnak és igen hasonlóak is. Mechanikai akadályt képezve elfedik a méhszájat, így megakadályozzák a hímivarsejtek bejutását a méhbe. Mindegyik egy szilikonból vagy latexből készült kis sapka. A különbség köztük, hogy a méhszájsapka tökéletesen illeszkedik a méhnyakra, míg a pesszárium a hüvely falának feszül neki. Méretüket nőgyógyász állapítja meg, és ő tanítja meg a felhelyezését is, ez azonban még utána is gyakorlást igényel. Minden alkalommal használni kell valamilyen helyi fogamzásgátló krémet vagy zselét, amivel bekenjük a sapkát, csak ezzel együtt hatékonyak.
Gyakori használatnál igen zavaró lehet, hogy minden újabb szeretkezés előtt le kell venni és újra bekenni a spermicid krémmel. Eltávolítani őket legkorábban pedig csak az aktus után 6-8 órával szabad. Pearl-indexük általános használatnál 16 körüli, minden szabályt tökéletesen betartva pedig 6-9 közötti. Olyan nőknél, akik már szültek kevésbé hatékony. Viszonylag biztonságos, egyedüli hátránya így csak az alkalmazásából adódó bonyodalom.

Gumióvszer

Vannak férfi és női gumióvszerek. A női óvszer használata kissé körülményesebb. Nagyobb, mint a férfi kondom. Két gyűrűje van, gyakorlatilag kibéleli az egész hüvelyt. Síkosító anyagot igényel, hanghatást is kelthet az aktus alatt, és kisebb hatékonysággal véd a férfi óvszerhez képest.
A gumióvszer egyébként az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer és nagymértékben csökkenti a szexuális úton terjedő betegségek átadásának kockázatát is. Azonban ennél a módszernél, igen sok hibát szoktak elkövetni. Ezért a Pearl-indexe általános használatnál csak 15 körül van. Nézzük végig, mire kell figyelni az óvszer helyes használatakor.
Először is csak olyan óvszert vásároljunk, aminek nem járt le a szavatossága, azokat is inkább patikában vagy drogériában, ahol nem tudják kilyukasztani rossz szándékú fiatalok. Fontos a megfelelő tárolás. Ne tegyük ki tűző napnak vagy nagy hőmérsékletingadozásnak, például ne tároljuk autóban, sem farzsebben. Sose bontsuk ki éles tárggyal vagy foggal, mindig csak a kezünkkel.
A helyes használat első lépéseként meg kell győződni róla, hogy melyik a külseje! Az ondótárolót, vagy az óvszer végét összenyomva, a fitymát hátra húzva, a merev pénisz makkjára kell helyezni, majd simogató mozdulatokkal teljesen legörgetni.
Csak víz alapú síkosítót szabad használni, sose zsírosat, például testápolót. Az orgazmus után nem szabad megvárni, amíg csökken a pénisz merevsége, mert visszafolyhat a sperma a hüvelybe. Minden óvszert csak egyszer szabad használni. Levétel után kössünk csomót a végére ezzel is ellenőrizve nem szakadt-e el az óvszer. Ezeket a szabályokat betartva a Pearl-index mindössze 3-ra csökkenthető.
Manapság már nagyon sokféle óvszer létezik, így nemhogy zavaró lenne, hanem akár szexuális segédeszköznek számíthat és feldobhatja az együttlétet. Már az sem lehet érv, hogy túl vastag a gumi, mert léteznek ugyanolyan erős, de ultra vékony óvszerek is. A spermiciddel kezeltek még nagyobb biztonságot nyújtanak. Ha véletlenül mégis elszakad, a fentebb leírt kimosakodást kell alkalmazni. Elmondhatjuk, hogy ez a legkönynyebben megtanulható és legbiztonságosabb módszer mindenki számára.

A természetes fogamzásszabályozás

Ez a másik nagy csoport a fogamzásgátlók tárházában. A természetes módszerek mindegyike azon az elven alapul, hogy megpróbálja meghatározni az ovuláció időpontját. Ugyanis a női petesejt csak 12-24 órán keresztül termékenyíthet ő meg. A hímivarsejtek pedig maximálisan 4-6 napon keresztül életképesek a nő szaporítószerveiben.
Ezeket az időintervallumokat figyelembe véve egy körülbelül 6 napos "termékenységi ablakot" kapunk, amikor is a nő fogamzóképes.
A női test fantasztikus változásokon megy keresztül a menstruációs ciklus során. Az ovuláció körüli pár napon a méhszáj jobban kinyílik, tapintása puhábbá válik és a hüvelyben hátrébb húzódik. A méhnyak nyák állaga is megváltozik, mely egyébként a terméketlen napokon mintegy "dugót" képezve, átjárhatatlan a spermiumok számára. Ilyenkor azonban nyúlóssá, sikamlóssá válik és mennyisége is megnő. Ez táplálja és védi a spermiumokat, biztosítva életben maradásukat több napon keresztül. A nyák mintegy csatornákat is képez, ezzel segítve előrehaladásukat a hüvelyben és a méhben a petevezeték felé.
E termékeny típusú nyák elengedhetetlenül szükséges a megtermékenyüléshez. Nem meglepő tehát, hogy a jelenlétének megfigyelésén alapszik az egyik módszer. Változik még az ébredési alaphőmérséklet is, mely az ovuláció napját követően ugrásszerűen megnő. Tulajdonképpen e változások megfigyelésén alapulnak a természetes fogamzásszabályozási módszerek. Így, ha sikerül meghatároznunk az ovuláció várható napját és az adott napokon tartózkodni tudunk a hüvelyi behatolástól, akkor szinte teljesen ki lehet zárni a megtermékenyülés lehetőségét. Statisztikai adatok alapján, a terméketlen napokon való aktusból származó megtermékenyülés esélye egy aktusra lebontva 7 ezrelék (0,007). Ez azonban csak elsőre hangzik ilyen egyszerűnek. Egyrészt sajnos az ovuláció időpontja változhat, nem mindig van ugyanakkor. Másrészt ezeket a módszereket valóban meg kell tanulni, sőt tapasztalat kell hozzá, hogy kellő biztonsággal alkalmazhassuk. Itt van igazán nagy különbség az általános és a tökéletes gyakorlat között. A tanulmányok azt igazolják, hogy a bekövetkezett nem tervezett terhességeknél szinte minden esetben a párok szegtek meg valami szabályt, amit a módszer előírt. Legtöbbször egyszerűen nem tartották be a kritikus napokon való tartózkodást, vagy rosszul számolták ki a termékenységi napokat. A legtöbb nem tervezett terhesség a módszerek használatának első három hónapjában következett be, ami jól mutatja, hogy tapasztalat is kell hozzá.
Érdemes azonban elsajátítani több szempont miatt is. Egyrészt, mert jó hatással van a nők egyéniségtudatára, ha ismerik testük működését, főleg, ha a termékenységről van szó. Ekkor alakul ki igazán egy nőben a nőiesség tudat és az, hogy miért is sokkal különlegesebb teremtmény a férfinál, ebből a szempontból. Másrészt, mivel semmilyen módon nem avatkozik be a női szervezet működésébe, ezért egyáltalán nincs káros egészségügyi következménye még hoszszabb távon sem. Nincs szükség semmiféle "előkészületre", nincs kényelmetlenség érzés, nem kell semmire figyelni az aktus közben, így a szexualitás teljes egészében, szabadon megélhető. Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a megoldás teljesen ingyenes.
Mindegyik módszer használatánál érdemes naplót vezetni a megfigyelésekről, ez nagyban elősegíti mindenki egyéni ciklusának megismerését. Ma már erre nagyszerű táblázatokat találunk. A cikk végén megadunk pár internetes oldalt, amik nagy segítséget nyújthatnak. A menzesz naptár vezetésekor fontos tudni, hogy minden ciklus első napja, a vérzés megjelenésének napja.

Naptár módszer

(vagy Knaus-Ogino módszer, a két leíró orvos neve után). Ez az egyik legrégebb óta használt módszer. Az ovuláció időpontja legvalószínűbben a 14-16. nap környékén van. Ezt feltételezve a menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható a fogamzás szempontjából legkritikusabb idő- szak. A helyes használathoz legalább 8 hónapon át rendszeresen vezetett menzesz naptár szükséges. A legrövidebb ciklus napjainak számából ki kell vonni 18-at, a leghosszabból pedig 11-et. Ha például a legrövidebb ciklus 25 napos volt akkor 25-18=7, a leghosszabb pedig 32, akkor 32-11=21. Így tehát tartózkodni kell a hüvelyi behatolástól a 7-től a 21. napig. A módszert sokan meglehetősen megbízhatatlannak tartják. Azonban 8 megbízható tanulmányon elvégzett összesített értékelés eredményeként, a Pearlindex átlagban 15-18-nak adódott. A módszer eredményességét rontja, ha valakinek nagyon rendszertelen a menzesze, vagyis 7 napnál nagyobb a különbség a leghosszabb és legrövidebb ciklus között. Az optimális korosztály ezért a 20 és 40 év közöttiek. Előnye a többi természetes módszerhez képest könnyű megtanulhatósága és egyszerű alkalmazása.

Standard Days Method (SDM)

E speciális naptár módszer nevének nincs magyar megfelelője. Tulajdonképpen az előző módszer továbbfejlesztett változata, azon nők számára, akiknek viszonylag rendszeres ciklusaik vannak, vagyis 26 és 32 nap közötti. Sok vizsgálat statisztikája alapján, biztonsági napok ráhagyásával jött ki az eredmény, hogy a 8-19. napig kell tartózkodni a közösüléstől. A könnyebb követhetőség érdekében színezett műanyag babszemekből fűzött láncon egy gumigyűrűt húzogatva követhetjük a menstruációs ciklus napjait. Az első babszem piros, jelzi a menstruáció első napját. Ezt követi 6 barna színű, mely terméketlen napokat jelöl. Ezután jön 12 fehér színű, mely a termékeny napokat jelenti és végül ismét 13 barna, mely terméketlen napokat jelöl. A 27. szem sötétbarna, mely szerint, ha ennél hamarabb bekövetkezik a menstruáció, akkor a ciklus rövidsége miatt a módszer a továb-biakban nem ajánlható, vagy akkor sem, ha a 32. szem után jön meg a vérzés.
A tanulmány eredménye alapján, melyben csak termékeny nők vehettek részt - vagyis volt már legalább egy gyermekük - ezzel is szigorúbb feltételeket támasztva, a Pearl-index 11,96 lett általános használat mellett. Vagyis akkor, ha mégis előfordult behatolás a 12 nap során. Tökéletes használat mellett ez a szám 4,75. A módszer tehát igen biztonságosnak tekinthető, ha valakinek szabályos ciklusai vannak.
Hátránya, hogy viszonylag hosszú időn keresztül (12 nap) kerülni kell az aktust, vagy más módon védekezni. Csak így érhető el a hagyományos naptármódszernél nagyobb biztonságosság.

Az ovuláció jeleinek megfigyelésén alapuló módszerek

A következő vizsgálati módszerek a bevezet őben említett változásokat figyelik meg a női szervezetben, melyek az ovuláció közeledtét vagy éppen a végét jelzik, ezzel meghatározva azt a néhány napos "termékenységi ablakot", amikor az aktusból megfoganhat a baba. Minél több jelet vizsgálunk, annál nagyobb fokú biztonságot érhetünk el. Nézzünk előbb erre adatokat.
Egy nagy átfogó európai tanulmány szerint, ahol több vizsgálat eredményeit összesítették, azt találták, hogy csupán egyetlen jel megfigyelése esetén (vagy csak hőmérő vagy csak nyák-vizsgálat) a Pearl-index 8,5 lett, általános használat mellett! A tökéletes használat hatékonysága még nagyobb, mivel itt is a legtöbb esetről kiderült, hogy rosszul határozták meg a párok az ovuláció napját, mert nem jól értelmezték az eredményeket. Két jel együttes megfigyelésekor (nyák-vizsgálat és ébredési hőmérséklet néha még naptár módszerrel is kiegészítve) 2,6-os Pearl-index jött ki. A tökéletes használat mellett a módszer hatékonysága 0,4 körül van. Ezzel eléri a fogamzásgátló tabletták és az IUD-k hatékonyságát. A természetes családtervezés oktatása nagyon sokat finomodott az évek során, ezért válhattak ilyen biztonságossá ezek a módszerek is. Internetes oldalakat olvasgatva gyakran ettől igen eltérő és magasabb számokat találhatunk. Sajnos sok ilyen oldal szakmailag egyáltalán nem helytálló, sőt a hivatkozást sem találjuk meg soha, hogy honnan idézik az adatokat, így tudományos alapjuk valószínűleg nincsen. Ahol van hivatkozás tanulmányok adataira, ott mindig 10 alatti értéket adnak meg. A nagy eltérések az adatok között viszont igazolják, hogy mennyire fontos a módszer helyes megtanulása.
Felmerülhet a kérdés, ha a természetes módszerek valóban ilyen hatékonyak miért nem hallunk róluk sehol? A választ sajnos megint korunk pénzközpontú világnézete adja. A természetes módszerek semmiféle anyagi hasznot nem nyújtanak annak, aki népszerű- síteni szeretné őket, így nem térül meg, tehát nem is foglalkozik vele szinte senki. Ebbe a problémába ütközünk akkor is, amikor szeretnénk beszerezni a könyveket, melyekből a módszerek tökéletes használata megtanulható lenne. A témában szakmailag helytálló könyvek egy kivétellel már csak antikváriumokban kaphatók. Ezért mielőtt tovább mennénk, el kell mondanom, hogy a cikk további része sajnos nem alkalmas arra, hogy valaki megtanulja belőle a tökéletes használatot (1 körüli Pearlindex). A legfőbb oka ennek a terjedelem, ezért íródtak könyvek, amikből megtudhatjuk, rendhagyó esetekben vagy egyéb jelek megfigyelésekor mi a teendő. Sőt ezért oktatják a módszert erre kiképzett szakemberek, egyesületek. Magyarországon ezt a Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége végzi.
Akik szeretnék megtanulni és biztonságosan használni a természetes családtervezést, azok a cikk végén megtalálják az ajánlott irodalmat. Lássuk tehát időrendi sorrendben, milyen jelek árulkodnak a nő termékenységéről a ciklus során.

A méhnyak nyák változása

Ez a vizsgálati módszer Billings-módszer néven is ismert. Már említettük a természetes módszerek tárgyalásának kezdetekor, hogy a termékeny nyák megjelenése élettani szempontból szükséges a megtermékenyüléshez.
A módszer azon alapul, hogy a nő rendszeresen megfigyeli ennek a nyáknak a jelenlétét és minőségbeli változását. Az ovuláció felé közeledve a szervezetben termelődő ösztrogén hormon hatására először ragadós nyák jelentkezik, majd egyre csúszósabbá és sikamlósabbá válik, a legtermékenyebb napon pedig ujjaink között akár 10-12 cm hosszú szál is húzható belőle. Ez nagyszerű jele az ovuláció közeledtének. Sajnos olyan keveset lehet hallani erről a nyákról, hogy valószínűleg minden nő megfigyelte már jelenlétét, még sincs tisztában jelentőségével, sőt azt gondolhatta, hogy valamilyen fertőzöttségre utal. Jó alkalom adódik a nyák megfigyelésére vizelés előtt. Mossunk alaposan kezet, majd tapintsuk meg ujjainkkal a hüvely nyílását, és figyeljük meg mit érzünk. Érdemes napi 2-3 alkalommal elvégezni a vizsgálatot. Ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, milyen nyák van jelen, akkor a mutató- és középső ujjunkkal, a méhnyakig felnyúlva és végig-húzva rajta mintát vehetünk - természetesen ezt is csak tiszta kézzel. Az előbbit külső- az utóbbit belső észlelésnek hívjuk. A belső észlelés előnye, hogy a termékeny nyák egy vagy több nappal hamarabb felismerhető. Az ovuláció megtörténte után a nyák már 1-2 nap alatt el is tűnik, így a csúcsnap után 4 napot számolva kezdődik a terméketlen időszak (ábra jobb oldalt). Egyéni különbségek természetesen itt is adódhatnak, ezért szükséges mindenkinek kiismerni saját szervezetének működését. A következő dologra viszont oda kell figyelni. A menstruáció utáni "száraz napokon" esténként ne szeretkezzünk csak reggel, mert a hüvelyben maradt sperma megzavarhatja a másnap reggeli nyákvizsgálat eredményét.

A méhnyak és méhszáj változása

A méhnyak a méhnek az a része, amely a hüvelybe benyúlik. Henger alakú és kb. 3cm hosszú. Ennek közepén található a méhszáj, melyet kis gödröcskeként ki is tapinthatunk. Az ovuláció közeledtével a méhnyak felpuhul, a hüvelyben hátrébb húzódik, a méhszáj pedig egyre jobban kinyílik. Ez hüvelyen belüli vizsgálatot igényel, amit a nő a mutató és középső ujjával tehet meg, szintén alapos kézmosás után. Előnye, hogy ilyenkor rögtön elvégezhető az előbbiekben leírt belső nyákvizsgálat is. Néhányan idegenkednek ettől a módszertől, azonban többen úgy találták, hogy jobb felvilágosítást ad az ovuláció előtti terméketlen időszakról, mint a nyák jel. Akik használják, 2-6 ciklus után gyakorlottá válnak és megbízhatónak tartják.

Ovulációs fájdalom

Több nő érez fájdalmat az ovuláció környékén a petefészkeiben. Erre a jelre hagyatkozni nem szabad, mert könnyen összekeverhető más hasfájásokkal, de megerősítésként jó lehet a többi módszer mellé.

Ébredési hőmérséklet mérése

Miután megtörténik a petesejt kiszabadulása a tüszőből új működésbe lép. Sárgatestté alakul és progeszteront kezd termelni, mely hormon hatására a nőkben testük alaphőmérséklete megemelkedik néhány tized oC-kal. Ennek megfigyelésén alapszik ez a módszer. Ez a tünet tehát azt jelzi, ha az ovuláció már bekövetkezett, ezért kiválóan alkalmas a termékenységi időszak végének megállapítására. A mérésnél igen sok szabályt be kell tartanunk. Elvégezhetjük a szájban nyelv alatt, hüvelyben vagy végbélben. A lényeg, hogy egy cikluson belül mindig ugyanott. A hüvelyben és a végbélben történő mérés igaz kényelmetlenebb, de pontosabb. Ezekre akkor térjünk át, ha szájban mérve túl nagy ingadozást észlelünk. Az eredményeket befolyásolhatja a túl kevés alvás (min. 3 óra), lázas állapot vagy bármilyen fertőzés, gyógyszerszedés, előző esti alkoholfogyasztás, dohányzás, túlzott stressz, utazás, elektromos takarómelegítő, szoba nagy hőmérséklet változása, szoptatás. A mérésekről minden esetben készítsünk táblázatot. A módszer gyakorlati alkalmazására minimum két teljes ciklus kiértékelése után hagyatkozzunk. Minden nőnek megvan a saját maga jellegzetes hőmérsékleti görbéje (ábra a lap alján), melyet meg kell tanulnia elemezni. Sosem elég egyetlen nagy kiugró értéket alapul vennünk. Akkor mondhatjuk, hogy bekövetkezett az ovuláció, ha van legalább 3 egymást követő emelkedett értékünk. Az erről szóló irodalom segít a normálistól eltérő görbék elemzésében is.

Ezen a négy megfigyelésen alapul a természetes családtervezés klasszikusnak mondható formája. A jobb hasábban láthatunk egy összefoglaló táblázatot.
Amint már említettük, igen nagy jelentősége van a tapasztalatnak biztonsági szempontból a termékenység jeleinek felismerésében.
Mindezeket addig kellene megtanulni a lányoknak, amíg nem kezdenek nemi életet élni. Gondoljunk csak bele, ha ez a nevelés már serdülőkorban elkezdődik a szülő részéről, mire a lány férjhez megy, már tökéletesen ismeri saját testének működését, és párjával soha nem kell védekezniük. Másik eset pedig, amikor a pár már együtt tanulja meg, kapcsolatuk még jobban elmélyülhet, mivel ilyenkor a férfi együttműködésére is szükség van.
A következőkben a modernebb vizsgálati módszereket tekintjük át.

PG/53 termékenységi teszt

A menstruációs ciklus során folyamatosan változik a női hormonok szintje. Megfigyelték, hogy ez hatással van a nyálnak és a méhnyak nyákjának kikristályosodására. Ha ezekből a testnedvekből mintát veszünk, amit hagyunk megszáradni, mikroszkóp alatt vizsgálva a termékenységi időszakban páfrányszerű kirajzolódásokat láthatunk. A készülék tehát tulajdonképpen egy apró mikroszkóp, amin keresztül ezt megfigyelhetjük.
A páfrányos kristályosodás az ovuláció előtt körülbelül 3-4 nappal, egyes tanulmányok szerint az előzőekben említett nyák vizsgálati módszernél 1-2 nappal előbb jelenik meg, majd az ovuláció után 2-3 napig tart. Fontos itt is betartani az előírásokat. Étel, ital, dohányzás befolyásolhatják a kristályosodást, így ezek után legalább 2 órával szabad csak elvégezni a vizsgálatot. A tesztről többféle véleményt találunk mind tudományos, mind felhasználói körökben, ezért, ha igazán nagy biztonságot szeretnénk, a többi módszerrel kiegészítve használjuk. Például a hőmérsékletmérés vagy a nyák vizsgálat mellett. Gyógyszertárakban kapható. Ára: 2000-3000 Forint.

Ovulációs tesztek

A köznyelv ovulációs tesztnek hívja azokat a teszteket, melyek a vizeletből mutatják ki a luteinizáló hormont (LH). Ezért néhol LH-teszt elnevezéssel is találkozhatunk. Az agyban (hipofízisben) termelődő LH hatására történik meg nőkben a tüszőrepedés és így kiszabadul az érett petesejt. Ha a teszt pozitív eredményt mutat, akkor körülbelül 24-36 órán belül megtörténik az ovuláció. A teszt elvégzésének legalkalmasabb ideje a késő délután vagy a kora este. A mérést megelőző két órában nem szabad nagy mennyiségű folyadékot inni és lehetőleg minden nap ugyanakkor kell elvégezni.
Egy tanulmány szerint, melyben az összes előbbiekben említett ovulációt meghatározni próbáló módszert összehasonlították, ez bizonyult a legpontosabbnak. A legjobb módja az ovuláció időpontjának meghatározására tehát az LH-teszt. Azonban önmagában fogamzásgátlásra nem használható, ki kell egészítenünk legalább egy naptár módszerrel, mert mire a teszt pozitív eredményt ad, már benne vagyunk a termékenységi időszakban. Egyetlen hátránya, hogy sajnos elég drága. Egy csomag kb. 5-7 csíkot tartalmaz, ára pedig 2000-4000 forint körül mozog. Patikákban és drogériákban kapható. Van azonban egy internetes oldal, amin keresztül Németországból rendelhető 200 Forint/db áron. (Cím a cikk végén.)

Eva-Test®™

Ez a készülék az egyik legmodernebb vizsgálati módszer. Működési elve azon alapszik, hogy a nyálban megtalálható kálium-ionok koncentrációja egyenes arányban van a nő ösztrogén szintjének emelkedésével, ami egyre magasabb az ovulációhoz közeledve. Igen új készülékről van szó, így nincsenek még pontos adatok mennyire hatékony a fogamzásgátlás területén. A gyártó azt állítja, hogy a készülék 99,6%-os pontossággal határozza meg az ovuláció napját. A ciklus során a készülék első jele már benne van a termékeny időszakban, így elsőként legalább két ciklus eredményei alapján kell kiszámolnunk a helyes hosszúságú termékenységi ablakot. A jelzés megszűnése után természetesen már biztonsággal szeretkezhetünk, mert az ovuláció megtörtént.
Előnye, hogy akárhányszor használható, egyszerű és nem kell hozzá tesztcsík. Egyszeri költség fejében, így akár egy életre szól. A gyártó 3 év garanciát vállal. Ára: 179 Euró (jelenlegi árfolyamon kb. 50 000 Forint). A készülék Magyarországon nincs forgalomban. Olasz találmány, így onnan Interneten keresztül rendelhető.

Persona cikluscomputer

Egy másik nagyon modern készülék, mely más elven működik. A napi mérésekhez tesztcsíkokra van szükség. A vizelet LH és ösztrogén hormon bomlástermékének koncentrációját figyeli, így pontosan meghatározva a 6 napos termékenységi időszak kezdetét és végét. Hátránya, hogy ez a készülék sem olcsó és a mérésekhez mindig új tesztcsík szükséges, amiknek szintén elég szép ára van. Aki viszont nem sajnálja a pénzt, bátran szerezzen be egyet, mert a háromhavi tesztcsíkok ára néhány fogamzásgátló költségéhez közelít. Ár: A készülék 31.900 Ft, 3 havi tesztcsík 11.600 Ft.

Pár jótanács

Ha valaki úgy dönt, hogy áttér a hormonális fogamzásgátlásról a természetes módszerekre, néhány dologra ügyelnie kell. Miután valaki abbahagyta a szintetikus hormonok szedését, várnia kell, amíg visszaáll szervezete helyes működése, mert amíg a szedett hormonok maradékai ki nem ürülnek a szervezetből, befolyásolhatják a természetes módszerek használatakor megfigyelt jeleket.
Ezért mindenképpen meg kell várni, amíg normalizálódnak a ciklusok és hosszabb időn keresztül jól értelmezhető jeleket kapunk. A végére még egy jótanács: mivel az ovuláció időpontja néha eltérhet a szokásostól, baj akkor lehet, ha előbb történik meg a számítottnál.
Nagyon ritkán előfordulhat az, hogy a menstruáció befejeződése után már pár nappal bekövetkezik a peteérés, így akár a "korai nem fogamzóképes napok" teljesen el is tűnhetnek (lásd előbb, ábra), de mire ez kiderül, már késő lehet. Ezért, ha valaki igen nagy biztonságra szeretne törekedni, inkább a peteérés megtörténte után szeretkezzen. Nem beszéltünk még arról, hogy a különböző módszereket a csoportok között is kombinálhatjuk. Például azokon a napokon, amikor nem vagyunk biztosak valamelyik jelben, használhatunk óvszert, helyi fogamzásgátlást vagy akár a megszakított közösülést is. A variációk száma igen nagy. Mindenki találja meg a számára legkényelmesebb és legbiztonságosabb lehetőséget. Természetesen az összes módszer alkalmas arra is, ha egy pár babát szeretne, de nem sikerül nekik. Nyilván ilyenkor pont fordítva működik a dolog. A cikk második felében, pedig vizsgáljuk meg kicsit közelebbről magát a szexualitást, hogy közelebb jussunk a jelen korunkban jelentkező problémák megoldásához.

Napjaink szexuális morálja és a szex eredeti céljai

A szexualitás ilyen szabad módon való élvezete, ahogy azt a mai korszellem diktálja, teljesen értéktelenné tette és eltorzította ezt a csodálatos ajándékot. Mivel önmagában az orgazmus fantasztikus érzés, ezért a szex könnyen élvezhető, de közel sem ennyiből áll az egész. Erre már a keleti szexuális kultúrákban is rájöttek. A nyugati világ annak ellenére, hogy mennyire szabadon gondolkodik e témáról, szexuális ismereteit és kultúráját tekintve a keletihez képest sehol sincsen. A szex értéktelenné vált pont az egyre könnyebben való átélése miatt. Ismerős lehet a dolog, ha a "könnyen jött pénz könnyen is megy" esetét tekintjük. Akik nagyon rövid idő alatt jutnak pénzhez különösebb munka nélkül, azok számára kevésbé értékes, mint akik esetleg hónapok vagy évek kemény munkájával szerezték meg tisztességes úton. A szex ilyen módon nemcsak értéktelenebbé, hanem felszínesebbé is válik, így ma már nem jelent mást, mint egy testi szükséglet kielégítését. Ezt a varázslatos dolgot lealacsonyítottuk a táplálkozás vagy az alvás szintjére. Ha a szexuális vágyat úgy kezeljük csupán, mint az éhséget akkor valóban nem is fog másról szólni a dolog. A másik számunkra csupán egy finom étel melyet megkívánunk, elfogyasztjuk, majd miután ráuntunk ki akarunk próbálni valami másikat. Elég szomorú, de mégis sokan ezt a példát követik napjainkban. Aki megelégedik testi vágyának ilyen alkalmi módon való kielégítésével, soha nem fogja átélni azt a lelki és szellemi egységet senkivel, ami messzemenően magasabb szintekre repítené őt.
A világ olyan dolgot akar velünk elhitetni, ami egyszerűen hazugság. Egyrészt, hogy a szex akkor színes, ha a partnereinket váltogatjuk. Ez könnyen belátható hazugság, nézzünk egy egyszerű hasonlatot. Kivel tudunk jobbat beszélgetni? Egy ismeretlennel az első találkozások alkalmával, amikor izgulunk, feszültek vagyunk, netán nem is magunkat adjuk igazán, vagy egy régi jó barátunkkal? Fantasztikus dolog, amikor már kitalálod a másik gondolatait. Tudod mi esik jól neki, így azzal elhalmozod, és tudod mi az, amit nem szeret, így azt nem csinálod. Abban pedig, hogy egy barátság ne hűljön ki, csakis a két embernek van szerepe.
A másik hazugság, hogy a kicsapongó szexuális életnek nincsenek káros következményei - azt, ti., hogy vannak, sehol sem reklámozzák. Hátrányos egészségügyi következményei nyilvánvalóak, ilyenek a szexuális úton terjedő nemi betegségek, melyek mai társadalmunkban egyre súlyosabb méreteket öltenek. Ha olyan valakivel kerülünk szexuális kapcsolatba, akinek volt már előttünk néhány, szinte biztos, hogy valamilyen fertőzöttsége van. Egyre nagyobb problémát jelentenek nemcsak a halálos kimenetelű mindenki által rettegett nemi betegségek - mint például az AIDS - hanem azok is, amelyek hosszú időn keresztül tünetmentesek tudnak maradni, így az egyén tudtán kívül hordozó és továbbfertőz. Ilyenek például a Chlamydia, mely egyike a legnehezebben felismerhető nemi betegségeknek, ugyanis a nők 80%-ában, férfiak esetében pedig 50%-ban tünetmentes. Ez az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. A legújabb felmérések szerint Magyarországon a lakosság 30 százaléka fertőzött. A Chlamydia fertőzés gyakran okoz medencegyulladást és méhen kívüli terhességet, illetve mind a férfiak, mind a nők esetében meddőséget.
Ilyen veszélyes még a méhnyakrákot okozó Human papilloma vírus (HPV), ahol a fertőződés kockázata már a legelső szexuális aktusnál is fennáll és végigkísérheti a nők életét. A becslések szerint az aktív szexuális életet élő nők 50-80%-a fertőződik valamikor életében HPV-vel. E fertőzések megközelítőleg 75%- ában a HPV-nek valamelyik erősen rákkeltő típusa jut be a szervezetbe. Sajnos a vírus a nemi szervek bőrkontaktusával könnyen átjut egyik emberről a másikra, akár közösülés nélkül is. Vagyis a gumióvszer sem véd tökéletesen a HPV-vel való fertőződéstől.
Azért éreztem fontosnak megemlíteni a nemi betegségeket, mert manapság ezt a dolgot sem veszi senki elég komolyan. Ugyanúgy kezeljük, mint a teherbe esés gondolatát: "Ez velem úgysem történhet meg".
Egyébként belegondoltunk már abba, hogy a világon minden ember élvezhetné úgy a szexuális örömöket, hogy semmilyen nemi betegségnek nem kellene léteznie!? Hiszen partnerváltogatás nélkül nincs továbbfertőzés. Az olyan társadalmakban, ahol ezt hitbeli meggyőződés alapján nem teszik, szinte alig fordulnak elő nemi betegségek, mint például a zsidóknál.
Ha egészében vizsgáljuk a szexualitást, arra jutunk, hogy a szeretkezés nem választható szét a gyermeknemzéstől, ahogy azt mostani társadalmunk próbálja megtenni. Hatalmas nagy árat fizet ezért az emberiség. A gyilkosság legszörnyűbb formáját követi el, milliónyi ártatlan emberéletet olt ki abortusz és tévesen fogamzásgátlónak nevezett valójában abortív módszerekkel. Emellett pedig rendkívül veszélyes nemi betegségeket terjeszt ezzel a szexuális magatartásformával. A lelki sebeket okozó és emberi kapcsolatokat megrontó vonatkozásairól, pedig még nem is esett szó. A borzalmas érzés, mikor valakit megcsalnak, a házasságtörés, mely családokat szakíthat szét. Barátságok megszűnése egymás partnereivel megtörtént "kalandok" miatt. Kihasználtság érzés, mikor kiderül, hogy valaki "csak arra" kellett. Megfelelési kényszer, kisebbségi érzés: "vajon én vagyok-e olyan jó, mint az előző volt". És még sorolhatnánk. Ezek a problémák mind a mai szexuális szabadság mellékhatásai. Ha megértjük mik is a szex valódi céljai, megértünk mindenféle szexuális problémát, ami manapság a világban gondot okoz.

A szex valódi céljai

Új emberi élet teremtése

Olyan sok terhes nőt látunk, hogy teljesen természetesnek vesszük, hogy gyermekek születnek. Rohanó világunkban álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el azon, milyen fantasztikus és csodálatos dolog történik ilyenkor. Valakivel, akit szeretünk, képesek vagyunk egy olyan új életet teremteni, akiben mi ketten együtt benne vagyunk. A gyermek a szerelem csodálatos gyümölcse, mely az anya méhében terem meg és növekszik egyetlen sejtből. Szerintem ez egy lenyűgöző dolog. Régen ünnepnek számított a gyermekáldás, ma már csak egy döntés, semmi más. Olyannyira anyagias világban élünk, hogy sokszor halljuk valaki azért nem szeretne több gyermeket, mert inkább egynek akar megadni mindent. Az ilyen emberek teljesen pénzközpontúak és így nincsenek is tisztában az élet valódi értelmével. Az igazi boldogság nem az anyagi javakból, hanem a szeretetből fakad, mely egy szegényebb családban ugyanúgy jelen lehet.

Bensőséges egység megteremtése

Csodálatos érzés, mikor két test a szeretkezés során szó szerint eggyé válik. Ezzel nemcsak testi, hanem lelki és szellemi egység is kialakul, így kapcsolatuk még jobban elmélyül. Manapság sokszor sajnos ennek is csak a negatív oldalát tapasztalják meg az emberek, mikor a szakításra kerül a sor, és úgy érzik "kitéptek belőlük egy darabot". Ne csodálkozzunk ezen a fájdalmon, ha előtte sok-sok alkalommal egy olyan cselekedetet gyakoroltunk, aminek egyik fő célja folyamatosan két ember egybekapcsolása, ami akkor is végbemegy, ha éppen emberileg nem illenek össze! Ebből is látható, hogy a szexualitás a koronája kell legyen a házasságnak, nem pedig az alapja. Ezért kell előbb meggyőződnünk arról, hogy az az ember, akivel szexuális kapcsolatba lépünk tökéletesen passzol-e hozzánk.

Különleges ismeretszerzés

A szex ezen célja, hogy a pár olyan bensőséges ismeretet szerezzen egymásról, amilyennel senki másról nem rendelkeznek. A testünk egy ajándék a szerelmünk számára, ami arra vár, hogy a megfelelő pillanatban kibontsák. Ettől válik olyan intimmé és értékessé az egész. E különleges titok fantasztikus mélységet ad a kapcsolatnak. Ez az érték napjainkra szinte teljesen elveszett, hiszen az élményt teljesen elnyomja annak tudata, hogy megfordultak már előttünk páran és élvezték mások is azt, ami elvileg csak egyetlen egy embert illetne meg...

A gyönyör

Ezt nem is kell részletezni. Ez a cél mindenki számára ismerős, hiszen a világ ezt az egyetlen egy pontot szeretné csak élvezni és elválasztani a többitől.

Vigasztalás

Lehet, hogy ez egy meglepő ok, azért említjük, mert szerepel a Bibliában, így Isten szexszel kapcsolatos tervének a része. Még egy olyan szörnyű esetben is, mikor Dávid király és felesége Betsabé elveszítették gyermeküket, ilyen módon vigasztalták egymást. (2.Sámuel 12,24.)

Eltérít a kísértéstől

Az egészséges szexuális élet egy pár számára egyre nagyobb élvezetet kell, hogy nyújtson. Ha ez így van, akkor semmi értelme hűtlennek lenni. A kísértés hazugsága csak, hogy valaki mással sokkal jobb lenne. Ez természetesen előfordulhat, de ha így is történne, az azt jelenti, hogy a párunkkal való kapcsolatban van valami gond és a megoldás ennek orvoslása, nem pedig a megcsalás.

Összefoglalva elmondhatjuk, ezek a pontok együtt adják a szexualitás valódi célját. Ne hagyjuk, hogy a világ becsapjon minket! Ha törvényeink szerint felelősséggel jár egy emberi élet kioltása, mennyivel inkább annak létrehozása! Mivel nem létezik tökéletes fogamzásgátló módszer, gondolkodjunk olyannyira felelősségteljesen, hogy minden szexuális együttlét megkezdése előtt vállaljuk azt, ha megfogan egy pici baba, akkor az életét nem fogjuk kioltani. E nélkül belemenni bármilyen szexuális kapcsolatba hatalmas nagy felelőtlenség! Korunk gyermekei nagyon nehéz helyzetben vannak, mert ezt az információt sehonnan nem kapják meg, sőt inkább csak az ellenkezőjét. A média és az Internet soha nem látott méretekben propagálja a szexuális együttlétre való felhívást, mellette nem adva meg a felelősségteljes gondolkodást. Ez ellen sajnos úgy tűnik, már semmit sem tehetünk.
Marad tehát a szülő és az iskola, mint nevelői információs forrás. Ha értékes és lelkileg egészséges gyermekeket szeretnénk felnevelni, akkor ne hagyjuk ki a szexuális felvilágosításból ezt a pontot sem: csak olyan partnerrel létesítsenek szexuális kapcsolatot, akivel elég komolyak a szándékaik ahhoz, hogy egy közös gyermeket felneveljenek.
Egyébként éppen ezért ellenzi Isten a házasságon kívüli szexet. Nem akarja, hogy a gyermekek csonka családokban nőjenek fel. Gyűlöli az ártatlan vér ontását, melyet az emberiség megoldásnak választott. Minden ember életével van egy csodálatos terve, éppen ezért életünk célját is csak Tőle tudhatjuk meg.
Nem muszáj hallgatni a korszellemre, mely azt sugallja, hogy "ciki dolog" a szüzesség. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ez igenis egy nagy kincs, amit nem "elveszíteni" kellene, hanem ajándékba adni.

Sokan összemossák a Biblia paráznaságtól való tiltását azzal, hogy Isten a szexualitást sem nézi jó szemmel. Ez teljesen helytelen gondolat, aki ezt hiszi, az nem ismeri sem az Istent, sem az Írásokat.
A Biblia önzetlen szexuális viselkedésre tanító (1.Kor. 7,4-5.) vagy akár egy intim együttlétet elbeszélő fejezeteiről (Énekek éneke) most nem kívánok írni. Lehet, hogy meglepően hangzik, de az előbbi hat pontban megfogalmazott, szexualitással kapcsolatos ismereteinkre is mind a Bibliából tettünk szert. Sokan azt is gondolják, Isten terve csupán a házasság előtti szex tiltásából áll. Ezt a dolgot rögtön elutasítva, sohasem tudják meg, mennyivel csodálatosabb lenne már maga az ismerkedés és az udvarlás. Ez utóbbi dolog is szinte már teljesen kihaltnak tekinthető. Így az emberek közelébe sem jutnak a boldog házasélet teljes élvezetének megismeréséhez. Ha nem is fogadjuk el a Biblia tanítását a "házasság előtt nincs szex"-szel kapcsolatban, az mindenképpen belátható, hogy a kicsapongó szexuális életforma sokkal több veszélyt rejt magában, mint amennyi élvezetet nyújt.
Ha valaki megismeri a Teremtő tökéletes tervét a szexszel és a házassággal kapcsolatban, véletlenül sem gondolja azt, hogy valamiről le fog maradni, ha úgy él. A szex Isten ajándéka, hiszen ő találta ki és annak a két embernek szánta, akik egy életre szövetséget kötnek egymással, ezt hívjuk házasságnak. Isten egy olyan dolgot szeretne megadni, ami valóban egy csoda az életben, amit a jelenkori világunk teljesen bemocskolt és romba döntött. Mutatni szeretne egy olyan utat, melyet végigjárva megtalálhatjuk életünk párját, és elkerülhetjük a hatalmas fájdalmakat, amiket e kor szellemét követve tapasztalhatunk.
Ha valaki bővebben kíváncsi Isten véleményére e témát illetően, annak őszinte szívvel ajánlom először is JOSH MCDOWELL Neked milyen szerelem kell? című könyvét. Ezen kívül LINDA DILLOW & LORRAINE PINTUS Érdemes várni, és Intim kérdések című könyveket. Párkeresés, ismerkedés, udvarlás tekintetében leginkább JOSHUA HARRIS Társtaláló című könyvét ajánlom. Isten házassággal kapcsolatos tervéről pedig DR. PÁLHEGYI FERENC Keresztyén házasság és KENNETH E. HAGIN Házasság, válás és újraházasodás című könyvekből tudhatunk meg a legtöbbet.

Utószó

A cikk írásakor nagyban ragaszkodtam a tudományos tényekhez. A felhasznált adatok tudományosan elismert tanulmányokból származnak, igyekeztem ez mellett is a legfrissebbek adataiból dolgozni.

Dr. Hegedüs Attila, gyógyszerész

Könyvajánló

JOSH MCDOWELL: Neked milyen szerelem kell?
LINDA DILLOW & LORRAINE PINTUS: Érdemes várni
LINDA DILLOW & LORRAINE PINTUS: Intim kérdések
JOSHUA HARRIS: Társtaláló
DR. PÁLHEGYI FERENC: Keresztyén házasság
KENNETH E. HAGIN: Házasság, válás és újraházasodás

Ajánlott irodalmak a természetes családtervezés megtanulásához

JOHN ÉS SHEILA KIPPLEY: A természetes családtervezés művészete (1986), 269 oldal
DR. MED. JOSEF RÖ TZER: Természetes fogamzásszabályozás (1992), 120 oldal
SZILL PÉTER, BIPPAN NORBERG: Természetes fogamzásszabályozás (2001), 79 oldal

Ajánlott linkek

Magyar Életvédő Honlap: http://www.communio.hu/meh
Eva-Test®™: http://eva-test.it/home.html
Persona készülék és olcsó LH-teszt: http://babatervezok.otthona.net/shop/
Letölthető menzesznaptár program és nyomtatható üres táblázat: http://babatervezok.otthona.net/hom-gorbe.shtml

Irodalomjegyzék

http://www.fertilityfriend.com
http://www.medichelp.hu
http://www.szexualitas.hu
http://www.contraceptivetechnology.com
Farmakológia - második kiadás, szerkesztette FüRST ZSUZSANNA, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest 2004
JOHN és SHEILA KIPPLEY: A természetes családtervezés művészete (1986)
BARNHART K. et al. Return to fertility after cessation of a continuous oral contraceptive. Fertility and Sterility, 2008 May 5.
STEPHEN A. ROBINSON et al. Do the emotional side-effects of hormonal contraceptives come from pharmacologic or psychological mechanisms? Medical Hypotheses (2004) 63, 268-273
European multicenter study of natural family planning (1989- 1995): efficacy and drop-out. Advances in Contraception, 1999; 15: 69-83.
RICHARD J. FEHRING New Low- and High-Tech Calendar Methods of Family Planning. Midwifery Womens Health 2005; 50:31-38.
MARCOS ARE´VALO et al. Efficacy of a new method of family planning: the Standard Days Method. Contraception 65 (2002) 333-338.
MAURIZIO GUIDA et al. Efficacy of methods for determining ovulation in a natural family planning program. Fertility and Sterility vol. 72, no. 5, november 1999.
K. MAY Monitoring reproductive hormones to detect the fertile period: development of Persona - the first home use system. Advances in Contraception, 1997; 13: 139-141.
ALLEN J WILCOX et al. The timing of the "fertile window" in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study. BMJ 2000; 321;1259-1262
FEHRING RJ et al. Variability in the hormonally estimated fertile phase of the menstrual cycle. Fertility and Sterility 2008; 90:1232-5.

IMA ÜDVÖSSÉGÉRT

Drága Mennyei Atyám, Jézus nevében jövök Eléd. Azt mondod az Igében, ahhoz, hogy Tőled üdvösséget nyerjek, hinnem és vallanom kell, hogy Jézus értem halt meg és támadott fel. Ezt én elhiszem Neked, és ezért most megvallom, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia, hiszem, hogy Jézus meghalt az én bűneimért, hiszem, hogy Jézus feltámadt a halálból az én megigazulásomért. Megkérlek Téged Jézus, hogy légy az életem Ura, s elfogadlak, mint személyes Megváltómat, Gyógyítómat! Köszönöm Uram, hogy Te minden imádságot meghallgatsz, ezért most tudom, hogy örök üdvösséget adtál nekem, és köszönöm Úr Jézus az örök életemet! Ámen

A Szigetvári Örömhírlevél, a Krisztus Szeretete Egyház Szigetvári Gyülekezetének belső használatára készült, korlátozott példányszámban. A kiadvány ingyenes, külső terjesztése a gyülekezet tagjai tetszése szerint történhet bármilyen példányszámban. Szerkeszti: Bozsogi Tibor, + 36 30 2 858 953 www.kszpsz.hu E szám része a "Tibor's e-books" sorozatnak. A kiadvány a Corel® Creative Collection software-rel készült.